Čeprav se v športu včasih izkaže, da daljši tekmovalni premor med sezono ni nujno prednost, je Oklahoma na prvi tekmi drugega kroga končnice lige NBA izkoristila svežino in prišla do uvodne zmage proti Dallasu. Shai Gilgeous-Alexander in soigralci so četrti uspeh v prvem krogu proti New Orleansu dosegli že 30. aprila, medtem ko je bilo moštvo iz Teksasa proti LA Clippers na delu še 3. maja. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je imel slab strelski večer, saj je od osmih metov za tri točke zadel le enega, tekmo pa sklenil z 19 točkami, devetimi asistencami in šestimi skoki. »Nimamo kaj, izgubili smo. Na naslednji tekmi moram biti boljši, vsi moramo biti boljši. Oklahoma je odlična ekipa, tako v obrambi kot v napadu, zato nas čaka izredno težko delo. Če želimo napredovati, moramo dvigniti raven igre in osredotočenost,« je bil jasen Luka Dončić. Druga tekma bo v petek ob 3.30 po slovenskem času.

Dončić s slabim odstotkom meta

Čeprav tega ne želi obešati na velik zvon, se zdi, da bolečine zaradi zvina kolena, ki ga je utrpel na tretji tekmi prvega kroga končnice proti LA Clippers, puščajo posledice na Luki Dončiću. Ob tem je v obrambi odlično delo na njem opravil Kanadčan Lu Dort, ki je eden boljših obrambnih igralcev v ligi NBA. 25-letni Ljubljančan je z 19 točkami tako prekinil niz 24. zaporednih tekem v končnici, na katerih je dosegel vsaj 20 točk. V končnici je pri metih za tri točke uspešen 22,6 odstotno, na zadnjih štirih tekmah, torej po zvinu kolena, pa le 14,3. To je najslabši odstotek uspešnosti na štirih zaporednih tekmah v končnici lige NBA kateregakoli košarkarja v zgodovini, ki je za tri metal vsaj tridesetkrat. »Imel je nekaj odprtih metov za tri točke, a ni bil razpoložen. Ob tem ga moramo bolj razbremeniti in spraviti Dorta z njegovega hrbta,« je bil jasen trener Dallasa Jason Kidd, ki je s klubom pred dnevi podaljšal pogodbo.

Oklahoma je zabeležila še peto zmago v končnici in je zaenkrat še brez poraza. S povprečno 90,6 prejetimi točkami na tekmo ima tudi najboljšo obrambo v izločilnih bojih. »Morali bomo vložiti več energije in biti osredotočeni skozi vseh 48 minut. V tretji četrtini smo se jim približali na vsega točko zaostanka, a se nato nerazumljivo sprostili. Ob tem moramo biti tudi boljši v obrambi, se spustiti v kolenih in paziti na osebne napake. V prvem polčasu smo jim poklonili 22 prostih metov. Predvsem Gilgeous-Alexander se je tako razigral in nato ga je težko zaustaviti. Je pa to zgolj prva tekma. Napredoval bo tisti, ki bo prvi prišel do štirih zmag. Tudi proti LA Clippers smo bili na prvi tekmi porazni, pa nato dobro analizirali napake in naredili spremembe v igri. Pričakujem, da bo tako tudi tokrat,« razmišlja Dončić.

Oklahoma ponosna na dobro obrambo

Z 20 točkami je bil najboljši strelec Dallasa Kyrie Irving, pri Oklahomi pa Shai Gilgeous-Alexander, ki je 29 točkam dodal po devet asistenc in skokov. »Obrambi posvečamo veliko pozornosti in smo ponosni na to, da jo igramo dobro. Predvsem ob koncu sezone, ko pridejo najbolj pomembne tekme, je še toliko bolj pomembno, da poskusiš kar se da najbolje omejiti nasprotnika. Imamo nekaj izjemnih obrambnih igralcev, a ne želimo celotne odgovornosti preložiti na njihova ramena. Moštvena obramba je tista, ki v končnici zmaguje tekme, in tega načela se držimo,« pravi prvi zvezdnik Oklahome Shai Gilgeous-Alexander